Ik heb niet zoveel geschreven of gepost over het C-woord, social distancing en thuis-quarantaine. Er is al zoveel over gezegd en geschreven, wat kan ik daar nou aan toevoegen? Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat muziek opnieuw haar kracht bewezen heeft. De kracht om te verbinden en ons door moeilijke tijden heen te slepen. Net als iedereen die gek is op concerten kan ik niet wachten tot we weer mogen genieten van live optredens.

Een moment dat nooit meer terugkomt

 

Wat mij betreft kan er niets op tegen het gevoel dat ik heb als ik bij een concert ben. De energie die vrijkomt, de wisselwerking tussen artiest en publiek. Het gevoel dat iedereen daar is, op dezelfde plek, op dezelfde tijd, met hetzelfde doel. En het idee dat ik getuige ben van iets unieks, een moment dat nooit meer terugkomt. Gelukkig worden er vaak live-opnames gemaakt. En dan bedoel ik niet die hobbelige, vage videos met slecht geluid, gemaakt door ongeveer iedereen in het publiek (stop daar alsjeblieft mee, mensen!). Ik bedoel professionele opnames. Niet te vergelijken met de real life ervaring, maar in deze tijden bieden ze troost. En ze geven ons de kans om te genieten van artiesten die niet langer in leven zijn. 

De onmeetbare diepten van YouTube 

Jij bent de laatste paar weken vast ook wel een keer verdwaald in de diepten van YouTube. Je ging ‘even opzoeken hoe je een lekkende kraan kunt repareren’ en uren later besefte je dat je honger had, het al donker was en dat de kraan nog steeds lekte. Nou ja, ik ook dus en op de één of andere manier kwam terecht op het kanaal van Ancienne Belgique. Tot mijn verrassing delen ze daar superveel videos van optredens in hun concertzaal. Clips van bekende artiesten en soms zelfs van volledige concerten! Van Sinead O’Connor tot Sam Smith en van Cypress Hill tot King Gizzard & the Lizard Wizard: Ook hierin kun je volledig verdwalen. Hieronder vind je 11 van mijn favorieten (op willekeurige volgorde), maar op Ancienne Belgiques YouTube kanaal vind je nog veel meer. Er zit vast iets voor je tussen. Dus gooi je volume op 11 en geniet ervan! 

 

Charles Bradley, 2013

Moby, 2009

Suzanne Vega, 2017

The Scene, 2014

K’s Choice, 2015

Triggerfinger, 2014

Norah Jones, 2009

Blaudzun, 2014

Iggy Pop, 1999

Sharon Jones & The Dap-Kings, 2014

Tenacious D, 2015

Ancienne Belgique

Ancienne Belgique is een van de meest prominente rock tempels in Europa. De concerthal is gevestigd in het historische hart van Brussel en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. In de jaren 70 was het bijna een supermarkt of parkeergarage geworden: het stond leeg nadat de Varieté zaal voor Franse chansons die zich er gevestigd had failliet ging. Gelukkig werd het gered! Op 21 september 1979 werd Ancienne Belgique officieel geopend. Jarenlang worstelde het muziekpodium met problemen rondon geluidsoverlast en er werd veel geld geïnvesteerd in het aanbrengen van geluidsisolatie. In 1996 werd Ancienne Belgique na een complete verbouwing heropend. Het kon zich meten met de beste concertzalen ter wereld. Een ongelooflijke hoeveelheid artiesten hebben op er op het podium gestaan, van nieuw talent tot iconische artiesten. Check hun agenda en steun hen alsjeblieft in deze tijd – en je lokale concertzaal natuurlijk!